Polümeersavi avastamas...

12. aprill 2010, Leina Neima, Kommentaarid: 2

NB! Artikli infot on ajakohastatud 2016. aasta juunis!!!


Minu üks meelismaterjale on polümeersavi - selline plastiliinitaoline aine, millel on pikk ja kohmakas nimi ning mis on üks äärmiselt põnev ja lõputut avastamisrõõmu pakkuv „mänguasi“. Marianne on ristinud polümeersavi ka suupärasema nimega -  voolimismass.


Sestap hakkan oma postitustes lähiajal voolimismassist kirjutama.


Lihtsalt inspiratsiooniks ja infoks - teadustööd oodata pole, pigem hüplikke pilte-noppeid-mõtteid-ideid-katseid selle põneva materjali teemadel.

Siin pildil on mõned minu katsetused: 1. Polymer Clay Earrings ON THE THIN ICE, 2. SYMPHONY - Earrings with Kaleidoscope Pattern, 3. Polymer Clay Necklace ON THE THIN ICE, 4. SYMPHONY - Necklace with Kaleidoscope Pattern, 5. YOUR ROYAL HIGHNESS - Necklace, 6. SYMPHONY - Necklace with Kaleidoscope Pendant , 7. Polymer Clay Earrings ON THE THIN ICE, 8. MAGIC MUSHROOM - Polymer Clay Brooch, 9. Polymer Clay Necklace ON THE THIN ICE


Keera lehte ja



Mis imeasi see polümeersavi on?

Lühidalt öeldes erinevate tootjate poolt toodetav värviline voolimismass, mida saab soovikohaselt vormida ning seejärel koduses praeahjus kõvaks küpsetada. Temast võib valmistada väga erinevaid asju, ent peamiselt kasutatakse voolimismassi ehete, kujukeste, miniatuurse toidu, väikeste tarbeesemete ning nukkude tegemiseks.


Mina mäletan lapsepõlvest valget voolimismassi, nimega „пластика“ – mida erinevate viltpliiatsite täitmiseks mõeldud värvidega toonitud sai ning seejärel siiru-viirusilisi ehteid tehtud. Ehted olid peale paari maitsekama ühiku khm, noh…ikka väga 80-ndad. Aga tegemisepisik jäi hinge kripeldama…


Seejärel oli tükk tühja maad, kuniks mitte just väga ammu saabusid Eestisse voolimismassid Cernit ning seejärel FIMO ja teised…


Tegelikult ulatub polümeersavi ajalugu 1930ndatesse aastate lõppu, mil nukumeister Kathe Kruse otsis ideaalset materjali, millest valmistada nukke. Katsetused ja koostöö keemiatootjatega viisid ta kokku uudse materjaliga, ent oma nukuvabrikus ta seda materjali kasutada ei saanud ning „pärandas“ idee oma tütrele, keda kutsuti Fifiks ning keda ajalugu tunneb Fifi Rehbinderi nime all.


Fifi katsetas omal käel edasi ning täiustas algset materjali erinevate lisanditega. Ise kutsus ta materjali nimega Fifi Mosaik ning müüs hiljem seda edukalt peamiselt nukupeade valmistamiseks.


Aastal 1964 müüs Fifi materjali õigused ja litsentsid töövahendite hiigeltootjale Eberhard Faberile ning sündis toode, mida tänapäeval tunneme nime FIMO all (FIfi's MOdeling Compound). Edasine on juba ajalugu, millest võib lugeda lähemalt siit ja siit.Tänaseks on FIMO tootjaks firma STAEDTLER ning fimo koostis mõnevõrra muutunud. Samuti on FIMO kõrval müügil väga mitmete erinevate tootjate polümeersavisid. 


Kust osta saab?

Eestis on hetkel saadaval üpris mitme eri tootja polümeersavid, kindlasti on müügikohti rohkem, siin toon vaid mõned:


1) STAEDTLER´i FIMO Soft, FIMO EffectFimo Professional ja FIMO Kids. Neil on ka suur valik spetsiaalseid tööriistu ja abivahendeid. 


Osta internetist:


Samuti võib leida võib paljudest käsitöökauplustest, ka mõnest kontorikauplustest ning laatadelt. Märkasin seda müüdavat isegi Apollo raamatupoe veebipoes


2) Minu absoluutset lemmikut voolimismasside seas, Kato Polyclay´d  on nüüd ka võimalik mõnda aega Eestost osta!!! 



Eriti julgen soovitada väga tugevaks ning läbipaistvaks küpsevat vedelat polümeersavi!!! 


3) Voolimismass Cernit



4) LYRA Modello® Oven-Soft


  • hetkel Eestis müügikohta ei leidnud. 


5) Polyformi toodetud Bake Shop, Sculpey III, Premo! SculpeySuper SculpeySculpey Ultralight  jt.



Premo!Sculpey ja Sculpey Pluffy savi oli võimalik osta ka Galerii-G kauplustest  (info 2016 kontrollimata, veebilehelt ei leidnud).


6) Viva Decor´i Pardo polümeersavid - ise nendega veel katsetanud pole ja kogemusi ei oma, ehkki Pardo läbipaistvaid toone peetakse ühtedeks efektsemateks sarnaste seas. 

  • Kunagi nägin müügil käsitööpoes Rocca Al Mare keskuses aga hetkel netiotsing veebipoode Eestis ei leidnud. Uurin edasi :=) 



Lisaks mõned väärt kohad, kust leida õpetusi, infot ja inspiratsiooni:








Tänaseks vast aitab, järgmine kord on plaanis võrrelda kolme meil saadaolevat polümeersavi ühe ja sama tehnika kasutamisel. Aga lähemalt juba varsti...

Kommentaarid: 2

Tere! Premo!Sculpey ja Sculpey Pluffy savi on võimalik osta ka Galerii-G kauplustest www.galeriig.ee Päikest!
11. november 2010.kiku
kiku, tänan info eest!
11. november 2010.Leina

Lisa kommentaar

Email again:
Nimi
E-mail
Kommenteeri