Paberist kangaks

12. oktoober 2009, Marianne S, Kommentaarid: 1
Soovime siinse päeviku sisu hoida põneva ning mitmekesise, sestap oleme kutsunud osalema erinevaid "külalisesinejaid".
Täna kirjutab Sirje ühest väga huvitavast raamatust ning sellest, kuidas paber kangaks muutub:
"Mõned kuud tagasi müüs Interweave Press "kasutatud" raamatuid (jutumärgid panin seepärast, et minu tellitud raamatutel küll mingeid kasutatuse märke ei leidunud). Üks, mille endale soetasin, sobib väga hästiCraftwergi kotiprojektiga - Isobel Halli "Bags with Paper and Stitch. Innovative Surface Techniques for Embellishing Bags". Imelised, väga omapärased ja huvitavad kotid, mille põhimaterjalina on kasutatud paberit...


... Minu tellitud raamatud olid kenasti pruuni jõupaberisse pakitud ja pappkarpi pandud. Jätsin selle paberi ja karbi alles, mine tea, milleks võib vaja minna:) Aga ei pannud seda kuhugi kõrgemale ära ja olukord kasutati kiiresti ära - karbist sai nukumaja, mis transformeerus vajadusel padjaks ja jõupaberist sai tekk. "Teki" korduvkasutamine pehmendas tunduvalt paberit, et mitte öelda otse - kortsutas. Kui kortsutusefekt oli piisav ja "tekk" oma aktuaalsuse mänguvahendina kaotanud, otsustasin ma ajandatuna projektist "Raamist väljas" teha natuke "kotiriiet". Selleks rebisin paberi veidi kitsamateks ribadeks ja üsna kuiva pintsli ning akrüülvärvidega tõin selle kortsuefekti rohkem esile - pühkisin pintslit vastu paberit.



Kui ma olin niimoodi mitu kihti värvi paberile kandnud, siis triikisin paberi taha liimiriide. Triikimine veidi sirgestas faktuuri, kuid kõike ära ei võtnud.


 
Raamatus kasutab Isobel Hall viimistluseks ja paberi veekindlaks muutmiseks akrüülvaha. Kohtla-Järve kohalikus poes poldud sellest midagi kuuldud, samuti ei leidnud ma seda Tartus Skizze ega Kunstnike Maja kunstitarvete poest. Skizzest leidsin aga vahalaki, mida kasutatakse õli- ja akrüülmaalide viimistlemisel ja pinna kaitsmisel. See on rohkem sellise pehme vaha kui laki konsistentsiga. Pehme lapiga hõõrusin oma "kotiriided" üle, värv hakkas pehmelt läikima ja katsumisel tundub paber nüüd siidine.



Raamatus on kasutatud igasuguseid põnevaid vahendeid, ei saa salata, et ma neid kõiki endale ei tahaks:) aga saab ka ilma ja kasinamalt läbi. Viimistluseks on kasutatud seal veel mööblipoleerimisvaha, kingavaha ja mesilasvaha. Esialgu ma nendega pole veel proovinud. Vaha on tõenäoliselt seepärast parem, et jätab paberi pehmeks, teda saab siis õmmelda või sinna peale tikkida, lakk hakkaks tõenäoliselt murenema. Raamatus on kirjeldatud ka vaha abil nahaefekti tekitamist. Ja hulgaliselt muid inspireerivaid tehnikaid. Nt sibulakoortest kotiriide valmistamist. Isegi kui kõik kirjeldatud-kasutatud vahendid pole kättesaadavad, on raamat ise nii inspiratsiooniks kui ka lihtsalt nautlemiseks väga sobiv."

Suur-suur aitäh sulle, Sirje, nii põneva materjali eest!

Kommentaarid: 1

...kui meeldiv äratus! Sirje, tänud selle suurepärase ja inspireeriva loo eest - nii põnev on uurida tehnikaid, millest endal veel aimu pole. Ja inspiratsiooni "kotiteol" :=)
12. oktoober 2009.Leina

Lisa kommentaar

Email again:
Nimi
E-mail
Kommenteeri